Naar de andere kant, Grift en Graftenpad in Rhenen.

Doe ik het wel of doe ik het niet? Die vraag stelde ik me gistermiddag op het werk. Ik was me aan het prepareren om weer meer thuis te gaan werken. Maar de woensdag is zo’n tussendag. Als je dan nog overuren hebt en je ziet dat het weer niet onaardig is dan permitteer ik me de vrijheid om te wandelen. De keus viel op Rhenen, het Grift en Graftenpad. Enkele weken terug had ik op een miezerige zondag het Marspad niet af kunnen maken vanwege het ontbreken van het voetveer naar Rhenen vanwege de Coronatijd. Ondanks de miezer lonkte Rhenen aan de overkant van de rivier. Dus maar eens kijken aan de andere kant, hoewel ik nog steeds niet in Rhenen zelf ben geweest. Het klompenpad begon en eindigde in Achterberg, een alleraardigst plaatsje als je een kleine tunneltje langs de provinciale weg trotseert.

Hier moet het dus vandaag gebeuren, toch nog een lekkere dag. De jas kon uit na een goede kilometer en is niet meer aan geweest. Een gelukje dus. En weer voelde deze wandeling zoals in het begin van de coronotijd, maar dan toch anders. We zijn het al een beetje gewend. Voelde het in maart nog als een beetje verboden om te wandelen, nu is het vooral een legale manier om drukte te voorkomen.Klompenpaden zijn een uitstekend middel als je niet van sportscholen houdt en in alle veiligheid wat wilt bewegen. De klompenpaden heb je in alle soorten en maten. Er is er nog geen één tegen gevallen en ook dit pad was een en al zen, hoewel het er gezellig druk was met fietsers, wandelaars en hondenuitlaters. Dit laatste vooral in de bossen nabij Rhenen.

Dit wandelpad gaat een toppertje worden als het natuurgebied in wording – Binnenveldse Hooilanden – aan de Gelderse kant van de Kromme Eem tot wasdom gaat komen. Tussen dit gebied en de start in Achterberg loop je door zeer vlak polderlandschap met in de verte zicht op Wageningen. Je zou denken dat het er stil was en je de vogels zou horen. Maar nee, de weidsheid zorgt er voor dat de wind, niet eens zo heel hard, langs je horen suist en een constante is naast je eigen voetstappen. Als ik niet stilstond om een foto te maken (zie ook Instagram account titiissprakeloos) , dan was de combinatie vindt en voetstappen heel meditatief, een mantra bijna. Weg van de corona, weg van de nieuwe maatregelen en vooral ook weg van het presidentiële debat van gisteravond. Je zou Biden en Trump een klompenpaadje gunnen. Dan zou de wereld er een stuk anders uit zien.

Na de vlaktes doemen de heuvels rondom Rhenen op. Bossen en korte klimmetjes zorgen voor een weer heel andere atmosfeer. Rhenen zal ik niet aandoen volgens het wandelpad, dus de lonkende kerk van een aantal weken blijft een onbekende fenomeen. Maar Achterberg ken ik en ik weet nu wat Graften zijn.

Een gedachte over “Naar de andere kant, Grift en Graftenpad in Rhenen.

  1. Pingback: Verjaren op het Harsloërpad | sprakeloos verhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s