Begrip, van de dag (150) Eendenverkrachting

 

 

EENDENVERKRACHTING

 

Met een gezond bord spaghetti, veel groente uiteraard, kaas en salade keuvelen we over de dag. De bezigheden worden besproken en van commentaar voorzien, het nieuws wordt doorgenomen. Hot news was het bericht dat eendjes voeren tot verkrachting van eendenvrouwtjes leidt tot de verdrinkingsdood toe. Opmerkelijk nieuws, dus woerden plegen geen zedendelicten meer als ze normaal eendekroost verorberen. Dat biedt perspectieven voor de mens, er is vast wel een bioloog die hier onderzoek naar wil doen. Mij ontbeert de biologische kennis om het bericht te ontkrachten, toch voelt het niet helemaal lekker aan. Even iets meer betrouwbare bronnen erop naslaan.

Het eerste wat ik tegenkom is een bericht uit Trouw van 2008 dat toen het verhaal al als ‘broodje’ ja broodje aap afdeed. De bron van de herleving van dit verhaal is de METRO van vandaag. Ook hier wordt gewag gemaakt van groepsverkrachting en de noodzaak van een opvang van verweesde kuikentjes met een Posttraumatische Stress Stoornis. ,,Maar als er verkracht wordt, dan zijn er toch nog geen kuikentjes?” Ik denk dat het druk wordt voor Marianne Thieme en haar partij die bedreven zijn om menselijke eigenschappen aan dieren toe te kennen. Ook zouden ze door het eten van brood, buiten pafferig, niet oud worden. Dat dit een probleem was wisten ze bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisten ook al te melden gezien hun discussie op een discussieforum op hun website. Het gewauwel is niet van de lucht. In Amsterdam, natuurlijk Amsterdam, is er zelfs beleid op gemaakt om eendenverkrachtingen tegen te gaan en om de eendengemeenschap gezond oud te laten worden. Wel dertig jaar.

Het ontnuchterende commentaar kwam uit zeer betrouwbare hoek, Vroege Vogels. Zij schreven:

  1. De gemiddelde levensverwachting van de wilde eend bedraagt 1,6 jaar en het langstlevende (geringde) exemplaar bereikte een leeftijd van 29 jaar en één maand. Bijvoeren verhoogt de overleving.
  2. Eenden vervelen zich nooit. De tijdwinst die het in ruime hoeveelheden aangeboden brood oplevert, wordt benut met activiteiten die de overleving verhogen, zoals poetsen, het in optimale conditie houden van het verenkleed.
  3. Zowel in de stad als in de broodloze natuur is verkrachting, groepsverkrachting zelfs, onderdeel van de voortplantingsstrategie van de wilde eend. De woerd verkracht niet voor de lol: hij wil nageslacht. Als u slechts drie maanden per jaar een penis zou hebben en uw kroost een levensverwachting van maar anderhalf jaar heeft, dan zou u zich toch ook wat actiever met de voortplanting bezighouden?

Ik vind het sneu voor Donald Duck, ik begrijp zijn frustraties veel beter met zijn deeltijdpiemel. Ik word wel heel erg moe van dat gezeur over zielig en vermenselijking van beesten, je reinste degeneratie. Tja, en dat eenden elkaar niet zachtzinnig bevruchten is misschien een onvolkomenheid van de natuur, misschien ook niet en vinden ze het gewoon lekker. Je weet het niet.

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (150) Eendenverkrachting

  1. Scherp inzicht: kuikentjes voor de verkrachting is wel wat onduidelijk.

    Vanmorgen ben ik nog met mijn toegeeigend petekind en een buurmeisje eendjes gaan voeren en toen een er een wilde waterpartij plaatsvond waarbij een (vrouwtje?) onder water gedrukt werd zei Jason dat dat vrouwtje toch niet verdrinken kon omdat ze altijd weer bovenkomt, net zoals zijn badeend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s