Louis de buschauffeur (1)

 

Ik ga niet prat op mijn universitaire achtergrond. De ervaring heeft mij geleerd dat een titel geen garantie voor wijsheid is. Ook mijn professionele achtergrond in de GGZ wil ik niet misbruiken om mensen te diagnosticeren of anderszins een stempel op te drukken. Dat is niet kies, al moet ik heel eerlijk bekennen dat bij Louis van Gaal het wel heel moeilijk is. Ben ik nu werkelijk zo dom, of is hij zo slim? Al mijn reflexen om mensen te etiketteren moet ik bij ome Louis heel geforceerd negeren. Gisteravond was hij niet alleen ex-voetballer, sportleraar, de succesvolste trainer van Europa, de uitvinder van veel voetbalsystemen, degene die aan de wieg heeft gestaan van menig succesvolle voetballoopbaan, de redder van Ajax, Bayern München en vanaf augustus ook van Manchester United. Bovenal is hij het die Nederland wereldkampioen gaat maken. Toch? Gisteravond hoorde ik bij de grootste Louis van Gaalfans van Nederland, de voetbaltafel van VI, dat Louis eigenlijk ook bussenbouwer is geworden. Eigenlijk heeft Louis de bus van het Nederlands elftal gemaakt?

Mijn ogen tolden in mijn oogkassen, ik beet op mijn tong om geen psychiatrische termen te gebruiken en verzoende me met mijn eigen domheid dat ik slechts blogjesschrijver ben en niet zo veelzijdig als de vader van de godenzonen uit Amsterdam. Louis van Gaal blijkt dus eigenlijk de schepper van heel veel te zijn, dus eigenlijk GOD zelf. Louisverdomme! Na de terechte lachsalvo’s van Wilfred Genee en Johan Derksen te hebben aangehoord, terwijl ik mee moest lachen met de uithalen van Rene van der Gijp en moet glimlachen om de tranen die Jan Boskamp moet wegvegen, vroeg ik me af of het journaille echt zo dom is als Van Gaal beweerd. Juist de stupiditeit van de vragen van veel sportjournalisten is het enige dat ik soms kon delen met Van Gaal. Met dit gedrag van de Schepper, vraag je er ook zelf om het doelwit van treiterijen te worden.

Louis van Gaal zorgt er niet voor dat mijn Oranjekoorts aanwakkert. Sterker nog, ik overweeg misschien wel voor België of Duitsland te zijn, hoewel mijn Feyenoordhart zal bloeden. Waar brengt de bussenbouwer en ongetwijfeld ook nog de beste buschauffeur ons de komende maanden nog overal naar toe? Vanavond al zullen we een geheel nieuw systeem uitproberen tegen Ecuador. 5-3-2 wordt mogelijk de nieuwe basis voor de Oranjesuccessen. Bij de uitleg van een van de vele analytici vond ik het eigenlijk best wel logisch. Louis is een raar mannetje, een heel raar mannetje, maar ik zal als collega bondscoach niet beweren dat hij geen verstand heeft van voetbal, al denk ik wel eens dat voetbalverstand dan ook het enige is.

Dus waar gaat Louis de buschauffeur ons de komende maanden heenbrengen? Met welke trouvailles zal hij ons nog laten huiveren, welke zaken laat hij liggen en welke mensen of groepen mensen blameren zich ook als gevolg van de hoogoplopende Oranjekoorts. Ik voel dat er een blogjesserie aan gaat komen op weg naar de Wereldkampioenschappen in Brazilië. Ik heb nog absoluut geen koorts, sterker nog als er sprake is van wk-frigiditeit of impotentie dan lijk ik daar nu aan te lijden. Misschien gaat Louis van Gaal mij verbazen en blijkt dat God echt is opgestaan. In dat geval zal ik nooit meer vloeken, maar tot die tijd verwacht ik dat de Louisverdommes niet van de lucht zullen zijn.

Een gedachte over “Louis de buschauffeur (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s