Pushberichten leiden tot hersendood

Mijn werk als reclasseringswerker brengt met zich mee dat ‘ik’ af en toe in de krant verschijn. Niet als persoon, heel soms als professional maar vooral de mensen met wie ik werk halen het nieuws. Boeven en boevinnen halen kattenkwaad uit en moeten dat verantwoorden bij de rechtbank. Een seintje van een collega of mijn eigen oplettendheid zorgen er voor dat ik wel wil weten hoe de rechtbank geoordeeld heeft en wat de maatschappij ervan vindt. Op mijn werkaccount heb ik derhalve een keer De Gelderlander online aangevraagd en sindsdien krijg ik alle pushbericht. Om ze allemaal te lezen moet ik betalen en dat doet mijn werkgever vast niet. Gemiddeld zo’n vijftien berichten ploppen er tijdens mijn werk op. Ik kan u verzekeren, daar word je niet vrolijk van als mens en dan druk ik me voorzichtig uit.

Een bloemlezing van de oogst van 21 april 2023

 1. Grondwater voor drinkwater is té vervuild. (Provincie wil strengere regels voor boeren)
 2. Lonneke scant twee flessen wijn niet en krijgt een winkelverbod van twee jaar: Dat ik een dief zou zijn vind ik zo erg..
 3. Scheuren in huis en gekmakende trillingen (bewoners pislink om tijdelijk bushalte)
 4. Rob de Nijs opgenomen in ziekenhuis (toestand van de zanger is zorgelijk)
 5. Angstige hond achtergelaten en met riem aan……. (Wie doet nu zoiets?)
 6. Leestip: Ik zal u missen (Twintig jaar lang speelde Bulgaarse straatmuzikant in Arnhem, nu gaat hij naar huis.)
 7. Ik heb me hier letterlijk kapot gewerkt, dit mag niet, dit mag niet verdwijnen (Actievoerders bezetten Zutphense ziekenhuishal)
 8. Geamputeerde vleugels en illegaal bezit (Honderden vogels in beslag genomen bij handelaar in Gelderland)
 9. Belg krijgt zeven snelheidsboetes na dagtripje naar de kust (,,Ik ga nooit meer terug.”)
 10. (éentje gemist in een automatisme te snel weggeklikt)
 11. Advocaat Inez Weskik opgepakt. (Arrestatie zou te maken hebben met Marengo-proces)
 12. Schrik dat kabinet benzine fors duurder wil maken. Rekening bij gewone Nederlander leggen.
 13. Democratie kan weer draaien. (Richard de Mos’vrijspraak wordt door zijn aanhangers gevierd als een nieuw begin. Dit verandert de wereld, we horen er weer bij.)

Of bovenstaande nieuws is en over de wijze waarop het geformuleerd is laat ik aan het oordeel van de lezer. Ik word er eigenlijk redelijk onpasselijk van en dan met name ook in de wetenschap dat de inhoud van de pushberichten vaak maar ten dele de lading dekt. En dan hebben we het hier over het nog over een respectabele regionale krant, De Gelderlander. Ik weet, en u ook, dat er nog veel ergere informatiebronnen en juice-channels zijn.

En er hoeft geen betweter met het vingertje te wijzen en te zeggen, zo werkt nu eenmaal het systeem, er moeten zoveel mogelijk clicks worden bewerkstelligd voor de winst. Ik ben ook niet van gisteren. Ik begrijp dat fake-news niet alleen een politiek middel is, maar vooral ook een winstgevende zaak. Ik realiseer dat nieuwsgaring en het verheffen van het volk een hopeloos ouderwets concept is geworden. Ik wil eigenlijk niets zeggen over communicatie en over de kwaliteit van het nieuws. Ik ben alleen heel erg bezorgd over ons aller publieke geestelijke gezondheid. Heel erg bezorgd en we zien het dagelijks om ons heen voor wie het wil zien. Algoritmes maken de maatschappelijke geestelijke misvorming bovendien nog erger.

Een gedachte over “Pushberichten leiden tot hersendood

 1. Pingback: De krokettenbrigade op het Dashorserpad | sprakeloos verhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s