Plaatjes en Kletspraatjes: 11 december, Nationale Klimaatdag

Het is 11 december 2022 en eindelijk doet een decemberdag een beetje wat van een decemberdag verwacht mag worden. Eigenlijk liet de novembermaand al aardig verstek gaan, maar de decembermaand was bijna beangstigend, tot vandaag dan. Eindelijk is het koud en guur zoals het in  december hoort te zijn. De verwarming een graadje hoger, handschoenen voor de kouwelijken onder ons en de winterjas die we vorig jaar ook weinig aan hadden, kan eindelijk geshowd worden.

Verstilling en terugtrekken horen bij de donkere dagen voor Kerst. Toewerken naar de zonnewende of voor de christen voorbereiding van de geboorte van Jezus. In ieder geval horen de bomen zo goed als kaal te zijn en als de maan door de bomen schijnt op 5 december moet die zichtbaar zijn en een luguber schaduwspel opleveren. Een vol bladderdek mag dit niet in de weg staan.

Maar op 11 december is het dan zover, het heeft gevroren, genoeg om in de bloempotten een laagje ijs te ontwaren en in de tuin is er voor het eerst voldoende blad om wat eer van je werk te krijgen. Ik had er zowaar zin in om na een bijna tropische herfst met een dikke trui aan in de tuin de winter te begroeten.  Na een uur wil ik natuurlijk een kop  warme chocomelk en zet een muziekje op, Nederlandstalig had ik bedacht en wie komt er langs?

Conny, Conny Stuart, u kent haar wel toch? Nu ik wel, maar dat heb ik aan mijn vader te danken die er nogal gek op was volgens mij. Een liedje van Harry Bannink en Annie M.G. trouwens.  Zij zingt: Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? Een liedje van zeker 50 jaar oud, misschien al ouder. Het was toen vanzelfsprekend koud, nat en guur in Nederland. Maar dat is het al lang niet meer. Goed, vandaag dan wel voor de verandering. Het liedje is dus behoorlijk achterhaald. Want hoe vaak heb je op 11 december nog veel blad en zelfs kleur aan de bomen. Ik vind het zorgelijk al is het voor de energierekening erg prettig.

Ik zou willen voorstellen om 11 december onze Nationale Klimaatdag te maken, de dag dat blaadjes echt van de bomen moet zijn. Het zou toch triest zijn dat de herfstbomen de vaak veel te vroege voorjaarsbloemen moeten begroeten. 11 december, even een dagje contemplatie en het kan ons geen F*** schelen wat het weer in Den Haag doet.

Alle foto’s gemaakt binnen een straal van 1 kilometer van mijn tuin, relatief veel kleur nog……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s