Rondje persoonlijke nostalgie in een modern jasje

Vanmiddag in de auto hoorde ik flarden van een interview met Maroesja Lacunes. Maroesja Wie!!! (Nu volgt even een hele flauwe woordspeling.) Maroesja Lacunes. Ik kende haar niet, dacht ik. Maar ze was, of eigenlijk voor mij nog steeds is, de tovernaarsdochter van TiTa tovenaar. Een lacune in mijn culturele kennis, ik geef het toe.

Het is vijftig jaar geleden dat de eerste aflevering van TiTa Tovenaar zo vlak voor de klok van zeven uur op tv verscheen. Ik zat net goed een maand op de ‘grote school’ dus de eerste klas. Ik voelde mij heel stoer, maar keek wel TiTa Tovenaar met Ton Lensink als de Tovenaar, maar vooral naar Tika zijn dochter dus. Hoewel er bij mijn weten absoluut geen sprake was van in de weg zittende hormonen, was ik op zesjarige leeftijd best wel verliefd op Tika. Op Maroesja Lacunes weet ik nu.

Voor de mensen van na 1972, die tijd was al best wel heel modern met televisie en een jeugdcultuur, maar het was voor jongetjes en meisjes van 6 jaar ook nog heel overzichtelijk. Op de nationale televisie was er vlak voor bedtijd altijd vijf minuten ontspanning voor de jeugd. Van 1972 tot 1974 was dat dus TiTa Tovenaar. Ook Paulus de Boskabouter en de Fabeltjeskrant hadden de opvoedende functie dat als het programma afgelopen was, moest je tandenpoetsen en naar bed. Douchen hadden we voor die tijd al gedaan, want anders geen TiTa Tovenaar.

Voor de mensen van mijn leeftijd haal ik even wat namen op voor de nostalgie. Je had de grobbebollen en Tato de aap. In het dorp waar Tika nog wel eens moest zijn had je in mijn herinnering het deftige heertje, maar ook het boertje. Het boertje was nogal  eens verbaasd over de toverkunsten die hij niet begreep maar hij sprak de zelfhypnotiserende woorden uit: Doodgewoon als een bruine boon. Ik heb deze uitspraak nog lang als levensmotto gebruikt, als het me uitkwam tenminste.

Het zal hele volksstammen niets zeggen, maar het is waar ik mee grootgebracht ben. Toen het intro liedje werd gespeeld op de radio kon ik de woorden gewoon meezingen.

Mijn vader is een tovenaar

Het is echt, het is heus

Het is raar maar waar

Een Tita Tovenaar

Het is raar, het is raar, het is raar

Hij heeft het ook aan mij geleerd

Maar soms gaat het wel eens verkeerd

En gaat het niet zoals ik wil

Dan doe ik dit

En alles staat stil

Tika klapte dan in haar handen en papa tovenaar moest dan heel snel mopperend optreden om de fouten te herstellen. Geloof me, ik had niet eens zoveel met magie en wonderen, maar Ti Ta Tovenaar was geweldig niet op de minste plaats door Tika.

Inmiddels zijn we vijftig jaar verder en nostalgisch moet ik denken aan de mogelijkheid om alles stil te laten staan. Dat zou kansen geven zeg. Ik denk aan Poetin die zijn oorlog kan terugdraaien, aan Vera Bergkamp die de afgelopen dagen ook wel eens gedacht moeten hebben, was Tika er maar. Dat geldt natuurlijk voor een heel arsenaal aan laffe politici in haar slipstream. Zou Khadija Arib Tika kennen? Ze had er mogelijk baat bij gehad. Jammer, want voor haar had ik graag alles even stil willen zetten. Ze was de reden om na veel twijfel nog steeds op de PvdA te stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s