Deugen in Dodewaard op het Hiensepad.

Een nieuwe ster aan het klompenpad-firmament vandaag, het Hiensepad in Dodewaard. Sinds een week geopend en vandaag al beslecht samen met een voormalige autochtoon uit Dodewaard. En dat geeft natuurlijk meerwaarde aan een wandeling. Voormalige roddels en wetenswaardigheden krijg ik en passant uit eerste hand. Zo weet ik dat Dodewaard behoorlijk pro kernenergie was en ook wie de plaatselijke tegenstanders waren. In ieder geval de enige punker in de gemeenschap. (The only Punker of the village) was tegen. Maar ook waar de tentenkampen van de actievoerders van weleer mochten staan werd me verteld en deze boer was ook een soort collaborateur. Het kan verkeren. De afgelopen decennia was kernenergie niet ‘hot’ en ook Dodewaard is al weer jaren gesloten.

Met de mensonterende actualiteit in Oekraïne is het gevaar van kerncentrales maar weer eens bewezen, maar aan de andere kant met de transitie naar groene energie zijn de stemmen voor (nieuwe) kerncentrales ook nadrukkelijk aanwezig. Ik zal u in deze geen stemadvies geven, ik weet het eigenlijk niet temeer omdat ieder nadeel ook weer zijn voordeel heeft en andersom. Mensen die zeggen dat er altijd wel een eenvoudige oplossing is, hebben geen weet van de complexiteit. En dat is simpel gezegd erg waar. Wat ook waar is, is dat het Hiensepad een volwassen klompenpad is die een mooie inkijkje geeft in Dodewaard en omgeving. Dit klompenpad deugd gewoon.

Of deze wandelaars van het pad deugen is een tweede vraag. Ruim drie uur wandelen is ruim voldoende om naast persoonlijke ook politieke ontboezemingen te delen en dat hoeft allemaal niet al te genuanceerd in deze setting. Tijden veranderen en de blik op de wereld wordt anders naarmate je ouder wordt. Of je voldoende mee komt dat zal moeten blijken. We waren per slot van rekening twee vertegenwoordigers van de groep die het allemaal fout heeft gedaan en dus potentiële boze witte middelbare mannen. Verantwoordelijk voor het klimaat, verantwoordelijk voor de oorlog, maakt niet uit welke en verantwoordelijk voor seksistisch gedrag. Maar volgens mij, met een greintje introspectie, durf ik te beweren dat we net zo deugen als het Hiensepad zelf inclusief de kerncentrale, gesloten of niet.

O ja, wist je dat de naam Dodewaard niets met de kerncentrale te maken heeft, dat dacht ik altijd als kind. Het heeft ook geen religieuze betekenis. Waard is middeleeuws voor eiland. Ene graaf Dodo heeft in de middeleeuwen, zo rond 900 zijn kasteel op een natuurlijke ophoging rond de Waal gebouwd. Het eiland van Dodo is de naamgever van het dorpje Dodewaard. Ik weet niet of graaf Dodo ook een boze witte man was, wel een rijke voor die tijd.

(voor meer foto’s zie ook Instagram account titiissprakeloos)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s