Later is allang begonnen

Iedere dag heb ik wel 1000 vragen. Helemaal niets is meer zoals het was. In ruim drie weken is het perspectief van eenieder veranderd, al is het maar omdat het dagelijkse ritme vanuit een heel ander principe wordt gedicteerd. Social distance herbergt de twee-eenheid waar veel hulpverleners al mee te maken hadden, afstand en nabijheid. Er is echter één groot verschil, de afstand is gedefinieerd, anderhalve meter. Meer afstand naar de ander betekent meer jezelf tegenkomen. En dat is best eng. Alles staat relationeel op zijn kop. Thuis, je familie, je vrienden, je werk, je vrije tijd en bovenal je kijk op politiek en samenleving. Het is een ongeplande en misschien wel ongewenste herijking op het leven zelf. Alles is anders, maar ongewis. Daarom heb ik wel 1000 vragen, maar geen antwoorden.

20200330_151602

Om te beginnen is mijn partner gebombardeerd tot collega en we moeten samen nieuwe kantoorhumor ontwikkelen. Er gaan al geruchten dat er collega’s zijn die met geeltjes werken om de kopjes in de vaatwasmachine te krijgen. Ouders met kinderen ervaren nu dat hun prinsjes en prinsesjes niet zo koninklijk zijn, maar de etters waarvoor ze soms versleten werden door leerkrachten. Het bezoek aan je moeder wordt voorafgegaan door een pittige beslisboom om tot een verantwoorde conclusie te komen. Boodschappen doen wordt een uitje en iedereen wil ineens met de hond lopen. De stroom grappen, grollen en filmpjes neemt pandemische vormen aan. Wie maakt welke grappen, wie stuurt ze naar wie en wie komt een week later met een belegen filmpje die de rest van de wereld al gezien heeft. Een eldorado voor cultureel psychologisch en antropologisch onderzoek. Zullen de grappen de komende weken van inhoud veranderen? Zullen gezin, werk en de digitale wereld een andere dynamiek krijgen en zal de virtuele wereld echt de kinderschoenen ontgroeien? Vragen alom.

Dit is allemaal in de categorie klein leed en onbenulligheden. Het echte gevecht speelt zich af in de ziekenhuizen, maar ook bij de verzorgingshuizen, daklozencentra en niet te vergeten de thuiszorg en de schoonmaakbranche. De jarenlange veronachtzaming van de publieke sector laat zich gelden. En dan te bedenken dat het in veel andere landen erger is! Gaan we hiervan leren? Wijkt Nederland echt zo veel af van andere landen als het gaat om de virusbestrijding? Doen we het wel goed, of hebben die politieke vandalen toch gelijk? Zij dus, die zich in de Tweede Kamer misdroegen zoals tuig dat ambulancepersoneel in elkaar slaat? Waarom zijn er groepen mensen die zich niet aan de afspraken houden? Hoe zit het met de macht van de farmaceutische industrie? Hoe staat het nu met de Europese/mondiale solidariteit of is het spreekwoord ieder voor zich en God voor ons allen in gestaald ijzer gegoten? Virologische- en samenwerkingsvragen alom bij mij.

Maar ook hoe is nu de situatie aan de Turks-Syrische grens? Hoe ervaren de mensen die leven onder de rook van Schiphol de situatie? Weten we over drie maanden nog wel wat de Brexit inhield? Kan ik in augustus wel op vakantie om de mensen bij de Bulderbaan weer te treiteren? Krijgt fakenews er nog weer een dimensie in de overtreffende trap bij? Want hoe is de situatie in Iran, Noord-Korea of delen van Afrika? En als we het gevecht tegen het Corona-virus een oorlog noemen, wie presenteren zich later dan als verzetsstrijders, wie zijn de NSB’ers of zal het aantal helden exponentieel groeien? Wat zal dit doen met het mondiale geheugen van de wereld, wat zal er veranderen en wat blijft bij het oude?

Vragen alom over de onzekerheden die we in ieder geval in Nederland niet gewend zijn. Maar één ding is wel zeker, de samenleving en de wereldorde zullen als gevolg van Covid-19 veranderen. In zijn serie over Europa zegt Geert Mak het al, niets is zo moeilijk te duiden in de geschiedenis als je er zelf nog midden inzit. Maar ik weet wel, later is allang begonnen.

 

Onderschrift bij foto: Bij iedere (corona)column zal ik een foto maken van deze pioenroos, nu nog klein en onbeduidend. We zullen zien hoe ver we in de bloei en groei zullen komen.

Een gedachte over “Later is allang begonnen

  1. Pingback: Aprilwilletje | sprakeloosverhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s