Begrip, van de dag (197) Carnaval des Idiots

 

 

CARNAVAL DES IDIOTS

Relativering en luchtigheid op de dagelijkse sleur of zo u wilt, de harde werkelijkheid even ontvluchten, dat is het doel van carnaval. Je uitdrukken in overdrijvingen, stereotyperingen en andere hyperbolen is de functie van sprookjes en fabels. Uitvergroten en daarmee onbelangrijk maken is één van de functies van humor. Een groepje fundamentalisten is bezig de volgende stap te zetten om de toch al beperkte humor in Nederland verder uit de maatschappij te persen. Carnaval Festival en Mr. Cannibale, van misschien wel ’s werelds mooiste pretpark, liggen wat hun betreft onder vuur.

Nadat we tot vervelends toe ieder jaar het onwaardige geouwehoer rondom 5 december moeten aanhoren, tegenwoordig begint dat al ongeveer op 31 december het jaar ervoor, wisten ze een maand geleden hele foute verbanden te leggen over een standbeeld van een donkere vrouw in de Keukenhof. Vandaag is het sprookjespark in Kaatsheuvel aan de beurt. Laten we het Carnaval Festival eens nader beschouwen, een mondiale aaneenschakeling van stereotyperingen te zien onder het genot van een ongelooflijk aanstekelijk muziekje. Je zou de briefschrijvers bijna discriminatie en racisme verwijten door één stereotypering eruit te halen en te verbijzonderen.

Dan zouden ze ook letterlijk kleur moeten bekennen en echt rigoureus te werk gaan. Lekker op alle slakken zout leggen, dan is ook echt alle humor weg in ons land. Holle Bolle Gijs deugd niet vanwege het obesitasprobleem, om maar eens in Eftelingsfeer te blijven. Om maar te zwijgen van veel seksistische uitingsvormen in sprookjes van stoere prinsen en zwakke prinsessen. Een aantal jaren geleden pleitte ik gekscherend al voor het opheffen van het Caraïbisch Carnaval in Rotterdam want te veel gericht op de exploitatie van het vrouwelijke lichaam. Natuurlijk is dan onzin, laat ze lekker zwaaien met hun billen, maar met net zoveel recht en net zo weinig te rechtvaardige argumenten moet dat Carnaval in Rotterdam verboden worden net zoals Zwarte Piet, het beeld in de Keukenhof en nu de attracties in de Efteling. Wanneer komt er eens een einde aan dat Carnaval des Idiots?

 

 

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (197) Carnaval des Idiots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s