Begrip, van de dag (196) Je rijnste poep

 

 

 

JE RIJNSTE POEP

 

Help, groot alarm het deugd niet in de verpleegtehuizen. Dit kopte de grote kranten en ook ieder radiojournaal opende met deze dramatische constatering. Deskundigen werden ingevlogen, een Kamerdebat was snel aangevraagd en politici wisten de weg naar Hilversum om ach en wee te roepen. Een VVD’er proclameerde sluitingen van de slechte verpleegtehuizen, ze moesten maar leren van die huizen die het (op papier) wel goed doen. En het wachten was natuurlijk op de open deur van de grote roerganger in deze zaken, staatssecretaris Van Rijn. Ondanks de publiekelijke oorvijg van zijn bloedeigen vader een goed jaar terug, waste hij zijn handen in onschuld. De Trouw citeerde hem:,,Ik zie geen verband met mijn beleid om ouderen langer thuis te laten wonen.”

Hoewel je dit antwoord mijlenver zag aankomen, ben ik over zoveel onnozelheid toch weer geschokt. Waar komt het dan wel door? Omdat er bij het ene tehuis toevallig een groep deskundigen is die denkt, laten we er een gevaarlijk smeerzooitje van maken? Of dat de bestuurslaag en de Raad van Toezicht in die tehuizen bewust de andere kant uitkijkt, terwijl ze hun Balkenende-plus gages toucheren? De financiële verantwoording is openbaar, dus bij te veel aan overhead en salarissen had al lang ingegrepen moeten worden. Van Rijn, je praat poep van het zuiverste soort. Natuurlijk, ligt het aan je eigen beleid (en dat van je voorgangers mede ondersteund door onruststoker Wilders.) Als mensen langer thuis moeten blijven, zonder de juiste WMO zorg, dan komen ze dementer, zwakker en zieker binnen. Als er jaar in jaar uit bezuinigd is, dan ziet de zorg er echt anders uit hoor, mijnheer Van Rijn.

Het ene verpleegtehuis is het andere niet. De lokale omstandigheden zijn anders, de personeelssamenstelling is niet gelijk of de dynamiek maakt dat er niet overal 100% gelijk gewerkt wordt. Dat heb je op scholen, bij de politie, de verschillende kabinetten en dus ook in verpleegtehuizen. Stel dat de goede vroeger een acht of van mijn part een negen hadden en de slechtere een mager zesje, dan mag je ervan uitgaan mijnheer Van Rijn dat met bezuinigingen en ander zogenaamd participatiemaatregelen een substantieel deel onder de ondergrens komt. Ja, mijnheer Van Rijn zo werkt dat nu eenmaal en daar helpt geen rechtbreiend HKZ of anderszins theoretisch kwaliteitsonderzoek aan. Je laat de bejaarden in de poep zitten, maar je praat zelf je reinste poep. Schandalig! Iets met parallelle processen wellicht?

Een gedachte over “Begrip, van de dag (196) Je rijnste poep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s