Begrip, van de dag (148) Doet ie ’t of doet ie ’t niet

 

 

 

DOET IE ‘T OF DOET IE ‘T NIET

 

Het voelt als de avond dat je naar bed gaat als klein kind in de wetenschap dat je de volgende ochtend cadeautjes mag uitpakken omdat je jarig bent. Het is nu 20.00 uur en ik heb nog één uur om te beslissen of ik wel of niet aan de idioterie van het referendum ga meedoen. Als voorstander van de democratie ben ik logischerwijs tegen iedere vorm van een referendum of zoals ik gisteren schreef: ,,Natuurlijk mag je in Ergensachterafferveen best de bevolking laten kiezen voor plan a of b.” Het platte Ja of Nee ten aanzien van een associatieverdrag doet geweld aan de werkelijkheid. Bovendien een zeer kwalijk bijeffect is het populisme dat de indruk achterlaat dat Nederlanders wel gek moeten zijn. Trappen ze er echt in, rond de 30% blijkbaar wel.

Het is juist die kiesdrempel die mij mogelijk nog over de weerzin van het stemmen heen kan zetten. Maar de politicologen (Kwouwel zegt mogelijk 42% en onze Maurice twijfelt nog heel erg of de kiesdrempel wel gehaald gaat worden.) Voor de mondiale werkelijkheid maakt het geen flikker wat het gaat worden JA of NEE, maar in het dorp Nederland kunnen we de wereldpolitiek weer vergeten omdat premier Rutte honderd keer mag uitleggen wat de betekenis is van RAADGEVEND en de populisten van de PVV en in hun kielzog de SP kunnen schreeuwen dat er niet naar het volk geluisterd wordt. Het zal menig programma weer vullen met klinkklare onzin en wedstrijdjes ver pissen. Ook op de sociale media zal de toon weer doen denken aan de stank een overgelopen rioolput.

Ik beloof hierbij plechtig dat ik zodra bekend is of de kiesdrempel gehaald is of niet en dus van minder belang wat de uitslag is, dat ik dit blog ga afmaken. Ik hoop dat ik dan niet gestemd heb. Ik weet in ieder geval dat ik naarstig op zoek ga naar een politieke partij die het referendum definitief in de prullenbak gaat gooien. Eventueel mogen ze het in de prijzenkast zetten op het hoofdkantoor van D66, een kroonjuweel die nooit kan glanzen. [het is nu 20.17]

Het is nu 21.22 uur, een duidelijk overwinning voor de tegenstanders, maar opkomstpercentage is nog niet duidelijk. Als die onder de dertig blijft zijn er alleen maar verliezers en we hebben de wereld laten zien dat we politieke shit verkopen. Duidelijk dat referendum uitzichtloze inzichten geeft.

Wettelijk moeten bij de huidige stand van zaken [het is nu 21.44 uur) de schijnoverwinning aan het NEE-kamp worden gegeven, ze moeten gehoord worden maar met doet een plas, heft het glas en alles bleef zoals het was, ook volgens de regels van het Raadgevende karakter van het referendum. Hoe hou je rekening met de niet-stemmers die veelal betere argumenten hebben dan de stemmers?

Het is duidelijk, het onzingehalte neemt hand over hand toe, zoals het bij de campagne ook al gebeurde. Resumerend:

  1. Ik heb niet gestemd, ben trots op mezelf
  2. Ik kom daarmee in het kamp van de meerderheid van de Nederlanders, waarschijnlijk de meest wijzen. Het mantra dat je als niet stemmer geen spreekrecht hebt, kwam al regelmatig langs. Maar als er geen keus is, dan kun je beter niet kiezen en kwestie van door de kat of de hond gebeten worden.
  3. Winst is de kennis dat de SP definitief door mij als tomaten-PVV wordt gezien en D66 pas een serieus alternatief voor de PvdA wordt als ze hun kroonjuweel laten vallen.
  4. Met de huidige stand van zaken stem ik bij de parlementsverkiezingen weer niet.
  5. [dit was de laatste update van vandaag, het is 23.32 uur], we gaan nog ff naar de onzin bij Pauw luisteren.

 

Een gedachte over “Begrip, van de dag (148) Doet ie ’t of doet ie ’t niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s