Begrip, van de dag (120) Zitten is het nieuwe roken

 

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN

 

De nieuwste bangmakerij en fundamentalistische treitercampagnes op gezondheidsgebied zijn al weer hip aan het worden. ‘Zitten is het nieuwe roken’. Ik weet niet of de overheid het nieuwe geloof al via folders en spotjes aan het uitrollen is? Ongetwijfeld zijn er hordes beleidsmakers bezig de burger de stuipen op het lijf aan het jagen. De overheid, het is net een bedrijf dat gespecialiseerd is in het genereren van nutteloze producten om die via een uitgekiende marketing aan de man te brengen. Kortom ‘Zitten is het nieuwe roken’, met nadruk op roken als het allergevaarlijkste wat de mensheid kan overkomen. Ik dacht toch dat bommen gooien op Syrië een stuk dodelijker is?

Resumerend, na de schijf van vijf die vroeger algemeen geaccepteerd werd als gezond, veroorzaken veranderende inzichten voor steeds nieuwe diëten en overheidsaanbevelingen om uiteindelijk weer bij de ouderwetse voedselgewoontes uit te komen. Suiker is superslecht, maar zit in al het eten, zelfs in geprefabriceerde groenten uit pot en blik. Er moet een vettax komen om obesitas uit onze westerse maatschappij uit te roeien. Alcohol mag voor mannen, hooguit twee glazen rode wijn per dag en voor vrouwen nog veel minder. Onder de achttien jaar mag het helemaal niet. Over rokers is het inmiddels wel duidelijk dat zij de criminelen zijn van de toekomst en als junken vervolgd zullen worden. Na de inwendige mens zijn nu de mens en zijn werkomstandigheden aan de beurt.

Eigenlijk mag je niet meer werken, of het moet het telen van je eigen groenten zijn. Tachtig procent werkt zittend op kantoor, maar het is feitelijk dodelijk. Diabetes en hart & vaatziekten komen bij zittende beroepen tot wel 2,5 keer vaker voor. Zelfs met extra beweging voorkom je een hogere kans op vroegtijdig sterven niet. Ik lust graag een biertje, ben net als alle Nederlanders ongewild verslaafd aan suiker, vetzucht is me niet vreemd, ik rook en heb een zitten beroep (en hobby). Theoretisch had ik dus al gestorven moeten zijn. (Met dat ik dit opschrijf, bespeur ik een vorm van bijgeloof, is dit niet de goden verzoeken?) De bangmakerij heeft mij bijna in de greep, maar ik laat me niet voor de gek houden. Ik wil niet zeggen dat ik ‘alive and kicking’ ben, maar zeker niet bevattelijk voor verderfelijk overheidsevangelie over gezondheid. Mijn nieuwe leus is: De (liberale) overheid is de nieuwe (middeleeuwse) kerk! En ik, ik ben een ketter.

Een gedachte over “Begrip, van de dag (120) Zitten is het nieuwe roken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s