Begrip, van de dag (101) Afrekenen graag

 

 

AFREKENEN GRAAG

 

Ik was vandaag niet zo van het nieuws, je hebt zo van die dagen en dat is niet erg. Integendeel, het geeft vaak enige zielenrust. Ik was klaar met het kijken naar een van de weinige programma’s die ik nooit mis, Spoorloos. Het intrigeert me enorm het gegeven familie, wat dat doet met mensen en welke emoties dat met zich meebrengt. Goed, goed het heeft ook een therapeutische werking want ik heb ooit gelezen dat huilen heel goed is en dat het traanvocht met enige regelmaat ververst moet worden. Ik huil zo goed als nooit, dus een klein snikje is goed voor me. Dan schakel ik even over op de andere zender en het gaat over bonnetjes.

Gaat het nog steeds over die bonnetjes in de zaak Teeven en Opstelten vraag ik me af. Iedereen op ministerieel niveau is toch afgeserveerd en zelfs de opvolger Van der Steur is zijn publieke functie niet meer zeker. Ik las vandaag terloops nog wel een stukje over de hoeveelheid VVD-ers die de laatste jaren in opspraak zijn geraakt. Ze willen allemaal met hun zogenaamde ondernemersachtergrond de zaak Nederland even runnen, niet beseffend dat de publieke zaak geen BVtje is en dat het oogmerk winst een leuke graadmeter is voor een fabriek, niet voor veel publieke taken zoals onderwijs, gezondheidszorg en ook justitie.

Ik begrijp met de beperkte informatie dat er dus opdracht is gegeven om het bonnetje niet te zoeken. Wie heeft dat gedaan en met welk belang? Ik ben wel een beetje klaar met dit kabinet. Ik denk dat het genoeg is geweest, hoewel de alternatieven zijn zeer beperkt. Eigenlijk is het een beetje Spoorloos die hele Teevendeal. Je denkt ‘alleen op de wereld’ te zijn en hebt het geluk dat er zorgzame mensen zijn die je verzorgen. En toch ontbreekt er iets. Zo is het ook bij Justitie. Je bent alleen op de wereld, houdt geen rekenschap met maatschappelijke normen, maar als justitiecowboys run je de waarden en normen in het land. En toch ontbreekt er iets, de missing link. Ober, mogen we afrekenen en graag een bonnetje met BTW graag. Eigenlijk is het om te huilen.

Een gedachte over “Begrip, van de dag (101) Afrekenen graag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s