Begrip, van de dag (75) En nog is Polen niet verloren

 

EN NOG IS POLEN NIET VERLOREN

Als vanzelfsprekend zette de helft van de Nederlanders op kerstavond van 1981 een kaars voor het raam. Een kaars als steunbetuiging aan het Poolse volk dat de Staat van Beleg onderging en leek te bezwijken onder het juk van de Sovjet-beer. Onder leiding van Lech Walesa, voorman van Solidarnosc die de haven van Gdanks plat legde, droegen wij ons steentje bij aan het verslaan van het communisme. En we hebben gewonnen. Nog steeds geldt, ‘ en nog is Polen niet verloren’ de eerste regel van het Poolse volkslied, de Dabrowskimars. Het is inmiddels bijna 35 jaar geleden. Dezelfde Lech Walesa, ex-president en Nobelprijswinnaar, waarschuwt op zijn oude dag voor een aanstaande burgeroorlog door het beleid van de huidige machthebbers.

Onlangs hebben nationalisten de Poolse parlementsverkiezingen gewonnen, met 39% van de stemmen. Door de verkiezingsdrempel van 5% heeft de PiS (Wet & Rechtvaardigheid) de absolute meerderheid in het parlement. In een sneltreintempo weten ze binnen een maand allerlei veranderingen er door te jagen die anti-Europees zijn, bovendien worden islamitische vluchtelingen als ziekteverspreiders gezien en de wijze waarop stromannen op allerlei sleutelposities worden gezet doet zeer dictatoriaal aan. Een Pools NAVO gebouw wordt militair bezet om de voorzitter tot vertrek te dwingen, hoge rechters van het constitutionele hof worden per direct vervangen, kranten en televisie worden van hogerhand geleid. Onwelgevallige buitenlandse journalisten worden het land uitgezet onder het mom van spionage, dat is wel een heel doorzichtige Sovjet-truc.

Misschien bevreemdt me de Poolse draai met zijn bijna 100% katholieke bevolking me helemaal niet, vanuit het Europese perspectief is het heel zorgelijk. Maar zo kunnen er meer landen opgesomd worden die de EU niet meer lusten en louter binnen de eigen landsgrenzen de wereldproblemen proberen op te lossen. Wat mij hogelijk verbaast is vooral het gebrek aan massale media-aandacht. Er zijn wel artikelen te vinden. Bij de meeste lullige nieuwsfeitjes plopt mijn smartphone op met hyperig nieuws van nu.nl of NOS.nl. Maar de toestand in Polen, met massa-demonstraties is blijkbaar nieuws dat niet grootschalig wordt opgepikt. Heel vreemd, maar goed de Polen blijven waarschijnlijk geloven dat ze nog steeds niet verloren gaan. Het is blijkbaar nog geen tijd voor een kaars voor het raam. En kaarsen, Rusland mag ze niet exporteren, maar wat zouden ze graag willen.

 

links:

Over inval Navogebouw uit de Volkskrant

Uitzetten journalisten op website Polennieuws

Staatscontrole media uit FD

Waarschuwing Lech Walesa via NOS

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s