Begrip, van de dag (53) Rode Kruis

 

RODE KRUIS

Als nieuwsjunk zijn er de laatste maanden veel momenten dat je jezelf moet beschermen tegen de ongelooflijke hoeveelheid slecht nieuws, tegenstrijdig nieuws en vooral hyperig nieuws. Er zijn dagen dat ik bewust geen nieuwsuitzendingen op tv kijk en de sociale media probeer links te laten liggen. Dat lukt niet zo heel goed, zeker als ik twee nieuwsapps op mijn mobiel heb die ieder hot-news meteen opblieben. Zo wist ik onlangs tijdens het werk, ik zat in vergadering, dat er een Russisch vliegtuig door Turkije was neergehaald. ‘Oef’ denk ik dan, dat is stront aan de knikker, zonder de directe ins en outs te kennen. Je kunt het bliebje afzetten natuurlijk, maar dan zou ik mezelf geen nieuwsjunk noemen.

Vandaag kwam het Rode Kruis via de NOS app naargeestig in het nieuws. Ongeveer 20% van de vrijwilligers weigert uit principe hulp aan vluchtelingen. Dat is niet alleen naargeestig, maar zeer kwaadaardige PR. Dat is zoiets als dat christenen die de God de Vader en de Zoon ok vinden, maar de Heilige Geest niet wensen te dienen. Of doneren aan het kankerfonds, maar met de clausule dat leverkanker verder niet onderzocht mag worden, uit principiële overwegingen en dat longkankerpatiënten verbannen moeten worden. Het Rode Kruis is er voor iedereen in nood, zonder aanziens des persoon, tenminste daar ga ik vanuit. Het opblopberichtje komt dan koud op je dak. Zo zijn die vrijwilligers niet!

Nadere beschouwing leert dat er toch wat genuanceerder naar de feiten gekeken moet worden. Goed er is een bepaalde angst voor het onbekende, waarbij de aard van de werkzaamheden wezenlijk zullen verschillen met het verlenen van hulp bij de plaatselijke carnavalsoptocht. Dat is even wennen. En natuurlijk zullen er mensen zijn met principiële bezwaren, het overgrote deel heeft bijvoorbeeld slechts moeite met de frequentie, die niet 2 of 3 keer per jaar is, maar steeds vaker 2 of 3 keer per week. En dat is waar ik me als nieuwsjunk wel het meeste aan stoor, de schaamteloze sensatiebelustheid bij zogenaamde serieuze media zoals de NOS. Heel goedkoop. Beetje zelfonderzoek is misschien heel goed voor het Rode Kruis, maar om op deze manier gekruisigd te worden, vind ik heel bedenkelijk. En we delen het nieuws massaal op Twitter.

 

Een gedachte over “Begrip, van de dag (53) Rode Kruis

  1. En denk je dat er veel twitteraars zijn die meer dan 10 woorden willen lezen?
    Daar is de kop voldoende om het hele nieuws te weten.
    Toen ik het hoorde van de rodekruismederwerkers, en dat het vooral ouderen zijn die het niet willen, vroeg ik me ook af wat de nuance dan is, waarom ouderen? en ik bedacht me ook dat het ineens heel anders is geworden. Je bent er aan begonnen om mensen te helpen vanuit een bepaalde situatie en die paste bij je levensstijl. Nu is er een overstroming van hulpvraag, dat is heel anders dan toen je begon. Als vrijwilliger vind ik dat je ook recht heb om te zeggen dat je dat niet wilt, ongeacht je reden.

    Hopelijk wordt jouw bericht inmiddels vaker gedeeld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s