Begrip, van de dag (50) Turks Fruit

turks fruit

TURKS FRUIT

Turkije, in 1991 was ik er op vakantie. Ik heb genoten van het weer, de mensen, het eten en de bezienswaardigheden zoals Selcuk, Izmir, Pamukkale, Denizli, Istanboel en Canakkela. Het land was veel moderner dan in mijn bekrompen gedachten en de economische hausse moest nog komen. Turkije kenden we natuurlijk van de vele medelanders van Turkse komaf, maar vooral ook van de stereotypen verhalen van de Turken die voor de poorten van Wenen stonden, de zwarte bladzijden met betrekking tot Armenië en de eeuwige strijd tegen de Grieken. En ene Mustafa Kemal Atatürk die Turkije de moderniteit in geschopt heeft met een strikte scheiding tussen kerk en staat. Atatürk is wat Willem van Oranje is voor ons land, een soort vader des vaderlands.

Maar nadat bleek dat Turkije wel goed was voor de NAVO, maar niet voor de EU en Atatürk wel rekening had gehouden met de moderniteit in Turkije, maar minder met het (islamitische) conservatisme, werd de voedingsbodem gelegd voor een nieuw soort democratisch gekozen leider, Erdogan. Een leider, die allereerst de binnenlandse tegenstellingen op scherp heeft gezet, de persvrijheid niet zo nauw neemt en een soort van islamitische staat propageert, op zijn Turks weliswaar. Met Erdogan betrijp van de dag 1begint, in mijn beperkte visie, Turkije toch een probleempje te krijgen waarbij de broedertwist met de Grieken een onschuldig tijdverdrijf is.

Natuurlijk kan ik niet alles natrekken op internet na het neerhalen van het Russische vliegtuig in Turkije (of Syrië). Maar het mogen duidelijk zijn dat Russen geen Grieken zijn. En verder is de positie in het mondiale schaakspel voor Erdogan wel heel ondoorzichtig en gevaarlijk. Nogmaals ik kan niet alle geruchten nagaan, maar ze bestrijden de Koerden, die IS bestrijden, dus steunen ze IS (ze zouden grote afnemers zijn van IS olie?), terwijl ze met de westerse bondgenoten IS bestrijden. Assat wordt gesteund door de Russen, dus wat is het standpunt van de Turken. De vluchtelingenstroom is een probleem voor Turkije, samenwerken met EU of de vluchtelingenstroom het EU probleem maken? Wie ook tegen wie vecht, Turkije heeft gewild of ongewild altijd ergens een tegenstrijdige connectie buiten het feit dat het land zelf gespleten is tot op het bot tussen stad en platteland. Een gevaarlijk Turks fruitmixje, een hele uitdaging om al die aspecten goed aan de man te brengen.

Over sprakeloosid

Sprakeloos, en verhalen over die sprakeloosheid, maar ook verhalen die me sprakeloos doen staan. Kortom, over politiek, maatschappij, boeken, eigen verhalen en soms iets over mezelf. Maar verhaalt niet ieder geblogt woord over mezelf. Kortom, sprakeloos verhalen.
Dit bericht werd geplaatst in Begrip van de dag en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Begrip, van de dag (50) Turks Fruit

  1. Rob Alberts zegt:

    Het blijft lastig.

    Vreemd genoeg kan ik het met de Turken hier goed vinden …..

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s