Begrip, van de dag (28) Kostwinnerschap

 

KOSTWINNERSCHAP

Ze zijn er maar druk mee met dat kostwinnerschap vandaag in de politiek. Deze ochtend hoorde ik de heer van der Staaij al kwetteren dat het oneerlijk is dat eenverdieners tot soms wel vijf keer zo veel belasting moeten betalen. De SGP’er krijgt de mannenbroeders van het CDA en CU mee. Ook staatssecretaris Wiebes is druk doende het belastingplan tot een goed einde te brengen, want hij heeft steun nodig in de Eerste Kamer. Gaat hij een groene coalitie sluiten of toch het kostwinnerschap als ijkpunt pakken. Misschien wel allebei?

Kostwinnerschap en belastingen, echt sexy onderwerpen zijn het niet, maar onwillekeurig moet ik de hele dag tijdens mijn werk aan Van der Staaij denken. Vijf keer zoveel, dat is extreem. Het zal wel overdreven zijn, maar zelfs drie keer zoveel is best veel. Mag je vrouwen van bevindelijke huize dwingen om te gaan werken door gezinnen met tweeverdieners te bevoordelen? Want dat is natuurlijk de achterliggende veronderstelling en/of misschien wel het beleid van ‘Paars’. Is het wel louter bevoordelen, want laatst hoorde ik dat de laagst verdienende maar voor een beperkt deel meetelt als het gaat om hypotheek verstrekking.

Als degelijke tweeverdiener moet je natuurlijk wel zorgen dat je kroost opgevangen wordt, kun je niet achter koopjes aan jagen en dreigt een vitaminetekort door te veel aan afhaalmaaltijden. Bovendien wil je nog wat vrije tijd overhouden, komt op zeker moment de overweging om een hulp in de huishouding te zoeken. Allemaal kosten die de eenverdiener niet hoeft te maken, ervan uitgaande dat er sprake is van een vrijwillige keuze om deel uit te maken van een eenverdieners gezin. Ik geloof dat ik helemaal niet zoveel compassie heb met de argumenten van de SGP. Zo daar zijn we weer uit voor vandaag.

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (28) Kostwinnerschap

  1. Waarom ga je er vanuit, net als onze regering blijkbaar, dat het zo gemakkelijk is om überhaupt werk te vinden? Laat staan werk krijgen? Ik ben werkelijk met stomheid geslagen dat er een SGP dingetje van gemaakt is. Maar er zijn ook niet religieuze en/of onvrijwillige kostwinner gezinnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s