Begrip, van de dag (26) Overwinning aan de pomp

 

OVERWINNING AAN DE POMP

Een echte boekhouder ben ik niet, bovendien nog lui en slordig ook. Maar af en toe maak ik wel eens een rekensommetje, zeker als ik me een winnaar voel. Het is de afgelopen jaren menigmaal voorgekomen dat ik tankte en ruim €100, – moest neertellen. Dat is niet meer op het moment. Ik waan me een rijk man. Want met een gemiddelde van 24000 km per jaar in een matig zuinige auto van 1:12 moest ik in 2014 nog rekening houden met €3700. – aan benzinekosten op basis van €1,85 per liter. Met de huidige prijs betaal ik op jaarbasis €800, – minder (€1,45). Tel uit je winst.

Als ik dan ook nog 15 kilometer verderop tank, kan ik nog eens €300, – besparen en vaak doe ik dat ook. Over het kwartje van Kok lul ik nu niet, vind ik geen probleem als er maar verstandige dingen meegedaan worden hoewel dat laatste betwijfel ik dan wel weer. Ruim 0610068214duizend euri besparen is mooi en ik voel me iedere keer winnaar aan de pomp, een soort van verdienen. Medelijden met de grote olieconcerns heb ik helemaal niet, want het gevoel al jaren financieel een pootje te zijn gelicht is sterk aanwezig.

Toch kan het zo niet blijven besef ik. Fossiele brandstoffen zijn eindig en zullen ongetwijfeld weer duurder worden. In 2016? Misschien 2017? Kunnen we de oliesjeiks, Rusland en de oliemonopolisten weer spekken, want lage prijzen nodigt niet uit tot duurzame energie, in ieder geval niet in Nederland. Eigenlijk zou ik het geld moeten reserveren om zonnepanelen aan te schaffen, want ik heb niet zomaar €8000,- ophoesten om ze te plaatsen, helaas. Voorlopig koester ik mijn winnaarsgevoel aan de pomp, maar voor mij en velen met mij waarschijnlijk een pyrrusoverwinning op termijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s