De mensheid is verzonnen?

Het gebeurt me niet vaak, maar een twitterbericht van de Grote Gedoger heeft me geschokt vandaag. Nu ben ik vaak verbaast, soms naïef en altijd de neiging tot relativering met in het achterhoofd: ‘De mensheid is gek, ik laat me daardoor niet gek maken.’ Vandaag was er verbijstering, even maar, want zelfs door Ome Geert laat ik mijn dag niet kapot maken.

Het volgende tweetje kwam langs:

Laat de inhoud even bezinken, proef de vieze smaak en vorm je mening.

Enige maanden geleden heb ik besloten om @geertwilderspvv te ‘ontfollowen’. Hij zal er zeker niet van wakker liggen en ik hoef me niet zo vaak te verbazen. Bovendien wist ik dat in de twittergemeenschap voldoende mensen De ‘Henk&Ingrid-bedotter’ zullen retweeten. Dit kan zijn om hem te eren of hem aan de schandpaal te nagelen. Zo ook met bovenstaande tweet. Gemakshalve ga ik er vanuit dat de onzin die op dit twitteradres uitgebraakt wordt echt door de enige politicus in Nederland die normaal doet, is geautoriseerd.

De bijbehorende link heb ik proberen te openen, maar kwam niet veel verder. Voor mijn mijn verbijstering doet dit niet ter zake. Het gaat om de inhoud van het tweetje. ‘Amerikaanse pres-kandidaat Newt Gingrich noemt Palestijnen een verzonnen volk. Geweldig wat een verademing tov Obama!’

Dat Geert Wilders president Obama niet lust,  is zijn goed recht. Dat hij alles aanhaalt om zijn mening te staven is begrijpelijk, maar in dit geval heeft hij wel een belachelijk statement gebruikt. Hoe haal je het in je hersens om mensen van vlees en bloed ‘een verzonnen volk’ te noemen. Ongeacht of hier op de achtergrond het bestaansrecht van Israël meespeelt, ongeacht of de ‘verzonnen’ Palestijnen’ nu recht hebben op een eigen staat, ongeacht of je partij denkt te moeten kiezen voor de ‘Joodse kwestie’ of de ‘Palestijns-Arabische kwestie’. Dat vind ik in deze zaak volstrekt irrelevant, er is een groot menselijk drama gaande in het Midden Oosten, al decennia lang, misschien al wel eeuwen. Maar er is geen verzonnen volk.

Het aanhangen van de gedachte dat Palestijnen een verzonnen volk is, is nog gevaarlijker dan roepen dat alle Marokkanen criminelen zijn en dat moslims per definitie een achterlijke ideologie aanhangen. Hoe verwerpelijk deze stellingname ook moge zijn, je benoemt je opponent nog en geeft het daarmee een positie, al is dat in de perceptie van Geert Wilders aan de rafelranden van de maatschappij en het liefst nog verder. Door te suggereren dat ‘ Het Palestijnse volk’ verzonnen is, ontken je het bestaan van echte mensen en ontken je de problematiek. Deze gevaarlijke ontkenning suggereert nog gevaarlijkere oplossingen in de trant van ‘het weghalen van een niet bestaand pluisje op je maatpak’.

Het ontkennen van problemen, naast het selectief opblazen van andere problemen, past uiteraard in de weg die de PVV bewandelt. Het is niet anders. Graag zou ik willen beweren ‘De PVV is een verzonnen partij’ of ‘Geert Wilders is een verzonnen politicus’. Maar dat is niet zo, ze bestaan wel en ik ga het niet ontkennen.

Ik zou slechts willen eindigen met een commerciële slogan:

De PVV, mede mogelijk gemaakt door de dames en heren van de VVD en het CDA.

6 gedachtes over “De mensheid is verzonnen?

  1. En daar naast vergeet hij gemakshalve maar even, dat Palestina al in de bijbel genoemd word, dus ook het Volk van Palestina en dat Jesus misschien zelf wel een Palestijn was. Wat is deze man toch dodelijk vermoeiend en vooral wat een gevaarlijke man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s