Kakelkrant van Sprakeloos 11: PVV bashers zijn ook treurniswekkend

 Kakelen en de PVV horen bij elkaar, toch zal ik in de Kakelkrant weinig aandacht aan hem besteden. Inhoudelijk kom ik bij de PVV niet verder dan roeptoeteren met PVV-bashers over politieke blunders en raaskalen over politici met een justitieel smetje. Dat wil ik niet. Eergisteren had ik immers al een rioolblogje over de burgemeester van Aalst geschreven.

Hedenochtend dacht ik na over de populariteit van de PVV.

Zal het de armoede zijn? Ik denk het niet, want ondanks alle misère is Nederland nog steeds één van de rijkste landen en ondanks Rutte c.s. die heel hard bezig is te denivelleren en Henk en Ingrid te nekken. De tweedeling is reletief en mondiaal gezien niet dramatisch. Hoewel de ontwikkeling al sinds de jaren wel tachtig gaande is. Steeds vaker mogen mensen niet meedoen, wel een beetje als het economisch goed gaat, maar alle kruimels worden bij conjunturele neergang weer afgepakt van minima en chronisch zieken. Tweedeling is een onderliggend probleem, maar niet de oorzaak van de PVV. Anderhalf miljoen PVV stemmers zijn niet allemaal arm, bovendien steunt Wilders het neo-liberalisme.

Ligt het aan de multiculturele samenleving? Ze is natuurlijk wel een uithangbord voor de anti-sentimenten, maar ook de oorzaak? Schelden op anderen, zondebokken zoeken, is een beproefd mechanisme. Je hoeft dan niet naar eigen fouten te kijken, laat staan substantiële oplossingen aan te dragen.

Is het de onvrede met de ‘oude’ politiek? Politiek zal zelden schoonheidsprijzen in de wacht slepen en we leven vanaf de middeleeuwen noodgedwongen in een poldermodel, al wil Geert Wilders er niet aan. In de praktijk is zijn optreden net zo oud als Machiavelli zelf, mogelijk nog ouder, bovendien exelleert hij in de verfoeide achterkamertjes.

Bovenstaande zaken hebben in onderlinge samenhang met de populariteit van de PVV te maken, maar waarom blijft die populariteit. Rationeel zijn hier geen argumenten voor, of toch? In ieder geval eentje, namelijk de stomzinnigheid van zogenaamde Wilders bashers. Versta me goed, ieder deugdelijk argument om de PVV te attequeren is welkom, maar hun volkomen onverdraagzaamheid is opmerkelijk. Alle PVV-ers zijn dom, kijkers van stupide tv-programma’s Wilders-adepten, Telegraaflezers heulen met uiterst rechts en als je André Rieu of André van Duin goed vindt, ben je hooguit een geleerde ‘Tokkie”.

Zoals gezegd, ik ken geen deugdelijke argumenten om PVV te stemmen. Als ik een tv programma stupide vind dan zal ik ageren, maar om de kijkers paupers te noemen, gaat me te ver. De Telegraaf vind ik niet geweldig en hun presentatie ronduit hijgerig, dus aan mij niet besteed. En Duin’s Dikvoormekaar vind ik subliem, de rest boeit me minder. Dan onze Limburgse violist, volgend jaar ben ik van plan zijn orkest ergens in den lande te bezoeken, fantastisch, terwijl het zogenaamde ‘zware’ klassieke werk me ook bevalt. Ik ben toch niet beter door mijn mening, muzieksmaak of scholing.

Moraal van mijn verhaal. Het dedain waarmee zogenaamde (linkse) intellectuelen op Twitter en andere sociale media menen te moeten bashen naar Wilders en vooral in hun ogen Wilderpubliek is stuitend. Het is kleinzielig en vooral erg dom. Als je weet dat je intelligentie groter is dan die van de gemiddelde Nederlander en je al dan niet terecht waarden en normen uitdraagt, verlaag je niet tot het niveau van de gemiddelde anti multiculti bashers. Als je stiekem verheven gedachten koestert, heb dan op zijn minst mededogen met hen die het niet begrijpen. Sabel het gedachtengoed dat je niet aanstaat neer, niet de mensen. Want anders zie ik geen verschil tussen de PVV bashers en het gedachtengoed van de PVV.

11 gedachtes over “Kakelkrant van Sprakeloos 11: PVV bashers zijn ook treurniswekkend

    • Antoinette, maar als je geen ei kunt leggen moet je wel kakelen, dan hebben we het over de PVV, tenminste ik. TJa en je tweede vraag, ik hoor graag het antwoord van jou. Ik heb de laatste twee zinnen uit het stuk weggehaald namelijk: Eigenlijk is het helemaal geen kakelkrant, want ik vind de inhoud nog wel hout snijden, maar wie ben ik.

  1. Kun je het begrip ‘basher’ definieëren Vincent? Dan weet ik misschien onder welke groep ik me moet scharen. (Een Nederlandse vertaling is ‘masturberen’…)
    In afwachting verblijvend,

    Ceesgegroetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s