Kakelkrant van Sprakeloos 7: Financiële Heilige Geest waart over Europa.

 

De kakelkrant van gisteren, was goedkoop, ik geef het toe. De inhoud was niet slechter dan normaal, ook niet beter. Maar na een kleine ergernis over twittergedrag, moest ik mijn kakelkrant even lanceren. Hoe doe je dat? Door een goedkope titel, verbinden aan het onderwerp. De vrouw met de drie borsten staat garant voor meer hits en omdat ik ook geen heilige ben, heb ik me even laten verleiden. Ik had de geest, zullen we maar zeggen en dat leverde een verdubbeling van het reguliere aantal hits op. Het zegt wat over mij, maar ook over de lezer. Misschien u wel?

Vandaag heb ik de geest wat minder. Ik was aan het denken over de Eurocrisis, de economische crisis en de europese politieke crisis. Volgens mij heb ik de oplossing. Het is zo eenvoudig, dat ik mijn eigen bedenksels niet kan geloven. Ik zal het proberen stapsgewijs aan u voorleggen.

 1. We hebben 500 miljoen inwoners in de EU, dat is een half miljard. Al die mensen, althans de meesten, tenzij je tot de happy few van de Berlosconi’s en Sarkozy’s behoort, krijgen sowieso klappen. De Grieken, de Portugezen, maar ook Henk en Ingrid hier in Nederland. Als we dit nu als een gegeven aanvaarden en met alle Europeanen iedere week één Euro in een grote spaarpot doen, dan hebben we in een jaar €26 miljard bij elkaar.
 2. De heren economen beloven ons 10 jaar economische ellende, dus we moeten 10 jaar sparen en de reservepot bedraagt 260 miljard euro.
 3. Omdat ik zelf in dit soort gevallen voorstander ben dat de sterke schouders de zwaarste lasten moeten dragen, laten we zeggen de helft van de Europeanen, moeten die een eurootje extra gaan betalen en dat is nog eens 130 miljard. Een pot van 390 miljard kan zonder al te veel moeite bij elkaar gesprokkeld worden.
 4. Dit gedaan hebbende zullen de verwachtingspatronen ten aanzien van de economie minder somber zijn, sterker nog, de neerwaartse spiraal wordt gekeerd en het vertrouwen in de euro hersteld. We hoeven de reservepot niet eens hoeven aan te spreken of zonder pijn nog steviger maken.
 5. Al dat gevlieg, gewauwel, geruzie, zoeken naar heimelijke onderpanden etc., door politici en de ambtenaren kunnen wegbezuinigd worden, zonder dat iemand er last van heeft. De gelden kunnen in de economie gepompt worden of in de bufferzone voor echte (econmische) rampen.

Zie hier, het Europese garantiefonds verzekerd, kans op aantrekkend economisch goed weer en de poliltieke crisis weggesanneerd. Ik heb vast ergens een afslag gemist, maar het klinkt heel logisch. Toch? Ik deel mijn bevindingen maar met u, al heb ik voor vandaag niet zo sprankelende titel in gedachten ‘ Heilige geest waart over Europese Financiën. Wat denkt u, zal het trekken, die titel.

 

14 gedachtes over “Kakelkrant van Sprakeloos 7: Financiële Heilige Geest waart over Europa.

 1. Als ik nu reageer, nee … dat is ook flauw.
  Ik weet zeker dat je ergens een afslag hebt gemist, misschien op het einde van de rotonde of zo, maar ik kan nog niet ontdekken waar.
  Kortom, strak plan. Nou nog even handtekeningen verzamelen, aan de orde stellen in het Nederlandse parlement, vervolgens in het Europese, alle aanvullende moties voor lief nemen om dan tot de ontdekking te komen dat je net een leuk buurtje hebt gekocht in Utrecht: Kanaleneiland. En nee, dat is niet een van de Kanaal Eilanden met die leuke internationale banken.

  • ik voorvoelde al wel, dat dit zou komen. dus begon ik alvast over nivelleren, maar dat kan, nee, moet iets verder uitgewerkt worden. Ik wil wel drie euro per week betalen en mijnheer Rutte, misschien wel 10 etc. maar een goed plan moet je niet kapot maken met te veel details.

 2. Je hebt inderdaad een afslagje gemist. 390 miljard lijkt veel geld, maar Griekenland alleen kost al 110 + 160 miljard. Dan is er nu al 270 op. Hoeveel had je gedacht voor Portugal, Ierland, Spanje, Italië, evt België?
  En dat alles alleen om een munt te redden. Geef het maar toe, de euro loopt op zijn laatste beentjes. Ik geef hem nog tussen 2 maanden en 2 jaar en dan is het over.
  Overigens zou het me niet spijten als dit hele systeem in elkaar zou storten.
  De ECB heeft als doelstelling 2% inflatie per jaar. Dat is gelegaliseerde diefstal. Degenen die voor in de keten zitten (staten, banken) hebben daar voordeel bij. Degenen die achterin de keten zitten (u en ik) alleen maar nadeel.
  Je zult evenals ik toch wel begrijpen dat groei tot in het oneindige onmogelijk is en aangezien dit systeem daarop gebaseerd is, is het gedoemd uiteindelijk te mislukken.

   • Inverdieneffecten, je rijk rekenen zul je bedoelen. Ik zie De Jager nog zitten een half jaar geleden. En maar benadrukken dat lenen aan Griekenland winst ging opleveren.

   • economie is psychologie en dus de wonderen zijn de wereld nog niet uit? Laten we vanaf de basis de nachtmerrie van eendonderend Europa voorkomen. We zijn echt nergens zonder elkaar, mind my words

 3. in feite dus een collecte voor de EU? iedere Europeaan draagt dus iedere week één euro bij aan de spaarpot, dat maakt dan 52 euro per jaar en dat 10 jaar, dus 520 euro per inwoner extra boven op de bijdrage die je per inwoner al kwijt bent aan de EU. In feite betaal je al per inwoner (van de betere landen in de EU) mee aan de kosten om de economisch slechtere landen er weer bovenop te helpen. Wellicht is het ook zo dat de EU al ondertussen de bijdrage per land heeft verhoogd, zodat dat Noodfonds betaald kan worden? Dus dan betaal je als inwoner ook mee…

  denk dat er eerst eens gekeken moet worden naar het hele systeem van onze economie (in de EU en zelfs in de wereld) en dat dit eens veranderd moet worden, voordat we nog meer geld strooien in een bodemloze put. Ik denk dat als dat namelijk niet gebeurt, er nog meer crisissen op ons af zullen komen, de armste landen zijn dan nog meer de dupe. Geld geven helpt niet alleen nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s