RECHTS advies aan minister Hillen uit een LINKSE koker

Laat ik beginnen te zeggen dat ik geen pacifist ben. Ik heb namelijk te veel cynisme in me en ik denk bovendien dat mijn historisch besef me ernstig in de weg staat om te geloven in het utopische gedachtengoed van de pacifist. Aan de andere kant ben ik wel blij dat ze mij bij het leger niet nodig hadden, hoewel ik het op dat moment erg vond als 18 jarige om met andere kneuzen en daadwerkelijke randdebielen weggezet te worden. Ik had nog wel zo’n aardig gesprek met een majoor of kapitein en overwoog me zelfs te kandideren voor Libanon.

En verder vind ik dat GroenLinks er wel hele rare standpunten op na houdt als het gaat om meedoen met missies, of juist niet, sinds Jolande Sap daar de sergeant-majoor is, ontspeend van ieder realiteitsbesef. En dat die realiteit niet fraai is besef ik ten volle en dat iedere militaire actie gevolgen heeft, net zoals het niet meedoen met militaire acties trouwens.

Zo dit is in een vogelvlucht even mijn idee over het leger en alles wat er om heen hangt. En dat is handig om te weten om het onderstaande voorstel in perspectief te plaatsen.

Er moet 1 miljard bezuinigd worden bij defensie en dat kan zelfs leiden tot 5000 gedwongen ontslagenen. Tanks moeten bij het schroot, F16 zullen met minder moeten doen en alle rangen en standen moeten er aan geloven. Minister Brekebeen Hillen mag de operatie leiden namens het kabinet. Een kabinet dat zo graag meedoet met allerlei vredes- en andere missies, maar met deze bezuinigingen een minder gewaardeerde partner omdat het speelgoed toch minder is geworden.

Al dagen gonst het van de geruchten dat de militaire vakbonden het heel hard gaan spelen, want ze zijn van oordeel dat ‘onze jannen’ nu al aan de ondergrens zitten. Het materieel staat meer stil dan dat het in bedrijf is en een rondje proefvliegen kan alleen dan als er een likje benzine over is. Een deugdelijke actie in Kunduz of Libië is op dit moment eigenlijk al onverantwoordelijk, maar wordt een slapstickfilm bij de voorgenomen bezuinigingen. En dan het morele aspect, dat je mannen en vrouwen namens Nederland in oorlogssituaties stuurt (Ja, mevrouw Sap, dat is Kunduz) waarbij er altijd een gerede kans is om slachtoffer te worden met de dood tot gevolg. En wat te denken van de kans op een posttraumatische stress stoornis, weliswaar voor volk en vaderland, maar toch. Voor de morele argumenten van de vakbonden ben ik gevoelig. Ik doe daarom een voorstel aan Minister Hillen om eens goed na te gaan denken over de maatschappelijke functie die het leger kan, en misschien wel moet hebben. En dan heb ik het nog niet eens over de economische bedrijvigheid en banen van de mensen die weg en de gevolgen voor de omgeving, te denken valt aan te lokale economie in Den Helder.

Punten voor onderzoek en overweging van mij aan minister Hillen:

 1. Het disciplineren van grote groepen jongeren, die om wat voor reden uitgevallen zijn op scholen, geen diploma hebben of anderszins niet meekomen. Moeten we hen afschrijven, een deel wil best werken en een dag/nachtritme en van betekenis zijn voor de maatschappij. Zonder leger zijn ze aangewezen op UWV, bijstand of criminaliteit. Het leger als opvoedkundig instrument en toucheer de inverdieneffecten vanuit Sociale Zaken, Justitie en de geestelijke gezondheidszorg.
 2. Net zoals de hele maatschappij zich moet vermarkten, waarom zou het leger dat niet kunnen? Er zijn volgens mij voldoende maatschappelijke- en misschien ook wel bedrijfseconomische doelen te bedenken waarbij veel mankracht nodig is, maar die niet gedaan kunnen worden door gebrek aan die georganiseerde mankracht. Te weinig politie bij een voetbalwedstrijd, een club kan betalen door de strijdkrachten een taak te geven. Het verkeer regelen bij grote evenementen, we ontlasten de politie en onze jongens en meiden van stavast bekwamen zich in deze maatschappelijke discipline. Leerzaam, nuttig en het levert ook nog wat op voor defensie. Dit zijn slechts voorzetjes, er is veel meer denkbaar.
 3. Het uitkammen of schoonmaken van stukken bos- of natuurgebied, Jan Soldaat gaat op heitje voor karweitje en minister Hillen kan zijn begroting rondmaken.
 4. En waarom zouden in het voorjaar niet groepen militairen naar Limburg gaan om het witte goud uit de grond te halen voor marktconforme arbeidslonen die rechtstreeks naar de baten van het leger gaan? Een fabriek zit verlegen om mankrachten voor een korte opdracht, hup een heel arsenaal aan arbeidskrachten is zo te leveren, met discipline, huisvesting en leiding erbij. Kost een centje, maar goed, je kunt economisch verder zonder vaste lasten op langer termijn.

Creatief blijven denken is het advies dat ik het kabinet in zijn algemeenheid mee wil geven en minister Hillen in het bijzonder. Hoe kun je namelijk dit rechtse gedooggedrocht enig aanzien geven als je de politie uitkleedt en van het leger een karikatuur van zichzelf? Dames en Heren van het kabinet, iets strabanter graag. En dat zo’n advies uit een ietwat linksige koker moet komen is natuurlijk wel heel bedenkelijk. Het lijkt me een voorstel om de vingers rechtshandig mee af te likken zou premier Rutte moet denken.

Dus Voorwaarts Mars, Hillen. LINKS, RECHTS, LINKS, RECHTS,

PS. Heb ik de JSF (de nalatenschap van de Lijst Pim Fortuijn) al benoemd in dit betoog? Nee, misschien zijn er sterke rekenkundigen en boekhouders die de minister op dit vlak bij kunnen bijpraten.

11 gedachtes over “RECHTS advies aan minister Hillen uit een LINKSE koker

 1. Pingback: RECHTS advies aan minister Hillen uit een LINKSE koker | Blog In Blik

 2. Eens. Al zou ik meer denken in de richting van het ‘Peace Corpse’ zoals dat in de VS bestond, bestaat? En niet meer vechten in Afghanistan maar een sloppenwijk opruimen, als de bewoners dit willen, uiteraard.
  Groet,
  TimmerArk

 3. Maar Sprakeloos toch. Heeft het kabinet net beloofd dat er 12.000 zorgmedewerkers (ook de spellingscontrole vindt dit een raar woord) komen, zorgmedewerkers dus, die prima ingezet kunnen worden bij zorg voor de ex-militairen met PTT, zit jij een beetje te mopperen over een gebrek aan creatief denken? Is het dan nooit goed?
  Het paard achter de wagen spannen, als dat geen out-of-the-box denken is, dan weet ik het niet meer.

  • Dit was een kwestie van april al en ik wilde vooral even, wat heb ik toch gelijk, militairen moesten toch politiemensen opleiden die niet mochten schieten al verging de Aarde en als ik mijn verontwaardiging over Jolande Sap kan uiten, op een nette manier uiteraard, zal ik het niet nalaten. En out of the box, zonder te overdrijven doe ik af en toe voor mijn eigen marketing een oud blogje naar boven fladderen, ik zit bijna op een dagrecord sinds ik op wordpress zit, gisteren trouwens ook al en eergisteren ook. Af en toe ben ik een beetje hitgeil

   • Ja hoor, de verontwaardiging deel ik ook. Het blog is nog niet zichtbaar op weblog, maar ooit noemde ik dit gedrag van politici pollpulisme = politiek bedrijven met het oog op de peilingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s