Meiden, gadverdamme

Sommige woorden en uitdrukkingen smaken gewoon niet. Ongetwijfeld is het een vreemde afwijking van me, maar het is niet anders. Ik kan er mee leven, al komt het zuur me af en toe naar boven als ik geconfronteerd word met een woord dat een sterke aversie oproept. Ik denk dat het te vergelijken is met vloeken voor leden van de “Bond tegen Vloeken”. Ik weet het niet zeker, maar zoiets moet het zijn. 

 

Maar zoals het vaker is met smaak, naarmate je ouder wordt, kan die veranderen. Ik ben bijvoorbeeld opgevoed met de woorden macaroni en spaghetti. Wanneer we als gezin dan het woord pasta hoorde, dan proesten we het uit. Kale kak vonden we dat en dat terwijl ik echt niet uit een arbeidersmilieu kom. Wel was het ‘doe maar gewoon, je bent niet beter dan een ander.’ En pasta was een rariteit voor mensen die eens op vakantie waren geweest in Italië en die om interessant te doen het woord pasta te pas en te onpas gebruikten. ‘Kijk eens hoe mondiaal wij zijn en denken’. Gadverdamme dacht ik toen.

Wij aten op zaterdag gewoon een bord macaroni, heerlijk bereid door moeder Sprakeloos. Tegenwoordig krullen mijn tenen niet meer bij het horen van het woord pasta. Het kan verkeren.

Maar niet altijd. Het woord ‘Meid’ of ‘Meiden’ doet mij walgen. Ik schijn ongeveer de enige te zijn. Ik krijg er vooral hele feodale associaties bij. Een keukenmeid was zo’n ongeschoold meisje dat ondanks haar talenten voor een habbekrats moest werken bij welgestelde families. In de Engelse literatuur komen ze nogal eens voor, die meiden. Ook in Nederland had een beetje boer een meid die de boerin rondom het huis een handje hielp. Tegenwoordig hebben we dat niet meer en soortgelijke werkzaamheden zijn nu vastgelegd in Cao’s en hebben verhullende benamingen als interieurverzorg(st)er, hulp in de huishouding etc. Het tijdperk van de meid is definitief voorbij in Nederland. Tenminste dat vind ik als weldenkend mens met enig historisch besef.

Niets is minder waar. Al meer dan twintig jaar erger ik me groen en geel aan het oprukkende en niet meer te stuiten woord ‘Meiden’. Een moeder spreekt trots over haar meiden. Hedendaagse powergirls (ook zoek jeukterm trouwens) gaan graag een avondje stappen met ‘de meiden’. Maar niet alleen tieners smaken dit genoegen, ook oudere generaties hebben de term genormaliseerd. Het klinkt in mijn optiek verschrikkelijk pathetisch als een troepje menopauzers giechelend mededeelt dat ze het weekendje ervoor met de meiden zijn wezen stappen. Gadverdamme, ik wil me er geen voorstelling van maken.

De populariteit van het woord ‘meiden’ is natuurlijk de schuld van het feminisme uit de jaren zeventig, de tweede golf geloof ik. Ik heb niets tegen feministen, maar als ze aan de taal komen, moeten ze dat wel doen met enig historisch besef. Meisje was blijkbaar niet goed genoeg meer. Het is taalkundig gezien een verkleinwoord, dus kleinerend. In ieder geval niet acceptabel tegenover het stoere woord ‘jongens’. Meisje werd onterecht geassocieerd met frêle, zacht en hulpeloos, dus werd het meiden. Niet alleen jongens zijn stoer, ook meisjes staan hun ‘mannetje’ om te beginnen door zich te laten aanspreken als meiden.

Gadverdamme, gadverdamme en nog eens gadverdamme.

Als die feministen dan zo nodig stoer willen doen, dan hadden ze een ander woord moeten introduceren. Niet een scheldwoord met denigrerende associaties tot een soort geuzennaam bombarderen. Nu is het helemaal ingeburgerd en dit blogje is een hopeloos achterhoedegevecht. We zijn er mooi mee aangemaakt, vooral ik dan. Mag een stoere meid dan op haar toekomst zijn voorbereid, ik zal de rest van mijn leven rennies moeten gebruiken om me te wapenen tegen onverwachte confrontaties met meiden.

3 gedachtes over “Meiden, gadverdamme

 1. Bij eerdere plaatsing waren hieronder de reacties van medebloggers van de volkskrant:
  iers_dagboek 14-06-2009 23:24
  dat heb ik nou ook. Ben ik nou een ouwerwetse ouwe lul??? In hun ogen waarschijnlijk wel.
  Verban deze gebruiker (91.142.228.4) Verwijder deze reactie
  ceesincambodja 15-06-2009 06:25
  En wat te denken van die vermaledijde veramerikanisering?!
  Op de tv hebben ze het steeds over ‘format’ i.p.v. sjabloon bijvoorbeeld.

  Ben het helemaal met je eens.

  Ceesgegroetjes
  Verban deze gebruiker (203.144.77.155) Verwijder deze reactie
  Catharina Anna Maria van Vliet 15-06-2009 07:19
  Haha, ik moet opeens aan Don Quichot en zijn windmolens denken…..
  Verban deze gebruiker (94.215.66.189) Verwijder deze reactie
  Jezzebel 15-06-2009 07:35
  Sprakie, smaak verandert elke zeven jaar, zo schijnt.
  Dus het is heel interessant om over zeven jaar al die woorden (of gerechten) weer eens opnieuw te proeven. 🙂
  Verban deze gebruiker (94.210.52.97) Verwijder deze reactie
  Klaverblad 15-06-2009 09:31
  Ik heb 38 jaar in het onderwijs gewerkt en dat M-woord nooit willen gebruiken. Zelfs bij sportwedstrijden riep ik niet zoiets als Hup M….. , maar ook niet Hup meisjes. Wat dan wel? De school- of clubnaam. Dus ik vboel met je mee.
  Verban deze gebruiker (86.92.58.68) Verwijder deze reactie
  Thera 15-06-2009 15:03
  De meervoudvorm vind ik, gek genoeg, minder erg dan de enkelvoudige vorm. Daarmee komt mijn zoon regelmatig thuis en krijgt dan weer een preek van mij. “Maar mam, op school zegt iedereen m… ” (Uit compassie zal ik het woord niet gebruiken.)
  Waar mijn tenen van krullen en mijn maag van gaat draaien, dank je Cees, is het woord ‘kids’ voor kinderen. Iegggghhhhh, en bijna iedereen gebruikt het. Ik denk dus te begrijpen, hoe jij je voelt. 🙂
  Verban deze gebruiker (84.81.48.133) Verwijder deze reactie
  nelus 15-06-2009 15:26
  En wat te denken van : ” dat is niet mijn ding ” of bij elke bevestiging ” oke”
  . Het lijkt wel alsof de taal steeds armer wordt, althans in het gebruik.
  Verban deze gebruiker (193.173.31.2) Verwijder deze reactie
  Thera 15-06-2009 16:57
  En Nelus, wat dacht je van ‘ergens voor gaan’?
  Verban deze gebruiker (84.81.48.133) Verwijder deze reactie
  peterus 15-06-2009 17:29
  Ik deel je afkeer maar mooie meiden kan er bij nog wel mee door net als lief meisje.
  meidjesgroeten
  Verban deze gebruiker (81.82.185.227) Verwijder deze reactie
  sprakeloos 15-06-2009 19:08
  @allen
  Inderdaad format, kids, niet mijn ding en oké zijn inderdaad potentiële woorden die zomaar in mijn gadverdamme serie kunnen komen (zie ook kader hiernaast)
  Verban deze gebruiker (86.84.244.142) Verwijder deze reactie
  sprakeloos 15-06-2009 19:17
  @Iers dagboek: Ik durf het niet te zeggen wie hier de oude lul is, maar je bent in ieder geval niet de enige, maar volgens mij ben ik wel ongeveer de jongste met deze reactionaire visie.

  @ Cees, vind je het woord veramerikanisering zo erg, of vooral de inhoud van het woord?

  @ Catharine A.M. van Vliet: Dat weet ik ook niet hoe je er op komt, ik ben van de mammoetwet dus mijn klassiekers ken ik niet.

  @ Jezzebel: 7 jaar daar zit iets bijbels in, maar ook iets biologisch. Verliefdheid schijnt hormonaal toch ook maar zo’n zeven jaar mogelijk te zijn? Die pasta heb ik overwonnen, maar met meiden worstel ik al twintig jaar, misschien al wel veel langer.

  @ Klaverblad: Als jij geen medestander was geworden dan had mijn wereldbeeld een knauw gekregen 😉

  @ Thera, ik weet niet precies hoe oud je zoon is, maar als ze in de puberleeftijd het woord ‘meid’ gebruik mag je in je handjes knijpen, al is het taalkundig nog om te walgen.

  @ nelus: objectief wordt de taal rijker, er komt namelijk een platte taalvorm naast, de bestaande die door steeds minder mensen gebezigd wordt.

  @ peterus: Mooie meiden, tja wat moet ik daar van zeggen. Ik zal het toegeven, mijn principes zijn rekbaar.
  Verban deze gebruiker (86.84.244.142) Verwijder deze reactie
  galadriel 15-06-2009 21:51
  mmmmmmeiden vind ik minder erg dan meid….dames is wat eleganter, klopt 😉
  Verban deze gebruiker (82.171.126.21) Verwijder deze reactie
  coby 15-06-2009 22:07
  Zo erg als jij heb ik het niet, maar ik gebruik het woord ook niet vaak.

  hartelijke groet, Coby
  Verban deze gebruiker (212.127.148.156) Verwijder deze reactie
  sprakeloos 15-06-2009 22:16
  @Galadriel en coby: dank. Ik had trouwens meer tegengas verwacht omdat het zo ingeburgerd is. Ik blijk toch minder bizar te denken dan ik aanvankelijk dacht 😉
  Verban deze gebruiker (86.84.244.142) Verwijder deze reactie
  ceesincambodja 16-06-2009 08:24
  De inhoud, Sprakeloos, de inhoud.
  Verban deze gebruiker (203.144.77.131) Verwijder deze reactie
  paco painter 16-06-2009 08:25
  hardgrondig mee eens. Dat heb ik met “shoppen” Getver!!
  Verban deze gebruiker (84.105.29.168) Verwijder deze reactie
  sprakeloos 16-06-2009 20:00
  @allen bedankt voor reactie, ik bedenk ter plekke nog iets. Wat krijg je als Marokkaanse dames gaan integreren: jawel de meiden van halal, soms is integratie niet goed…..
  Verban deze gebruiker (86.84.244.142) Verwijder deze reactie

  • Dat is lang geleden dat ik mijn eigen tekst weer terug lees, meis is ook fout, maar dat was nog niet ingeburgerd, dus kon ik er ook geen walgneigingen van krijgen. Er is nog veel meer walging te ontdekken, afhankelijk welke bubbel je leeft. Je kunt het woord bubbel natuurlijk alweer bekritiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s